E-mail Coach Download E-book

De Sterke Ontwenningsverschijnselen als je probeert te Stoppen met Roken

Je hebt je voorgenomen om te stoppen met roken. Dit is natuurlijk een heel goed idee. Maar ben je wel goed voorbereid op de mogelijke consequenties? Natuurlijk zal je gezondheid er aanzienlijk op vooruitgaan. Maar er komt wel een periode waarin je lichaam zich moet aanpassen.

Je lichaam is er nu immers aan gewend om om te gaan met de beschadigende effecten van het roken. Als je je terdege bewust bent van de vervelende bijverschijnselen die kunnen optreden, ben je goed voorbereid bij je poging om te stoppen met roken. Alleen maar zeggen dat je wilt stoppen is niet genoeg. Je moet het echt proberen, en voorbereid zijn op wat er kan gebeuren.

Een van de meest voorkomende bijverschijnselen van het stoppen met roken is dat je last kunt krijgen van kleine aanvallen van duizeligheid. Dit is typisch iets voor de eerste paar dagen, omdat je lichaam dan de hormoonproductie opnieuw moet gaan regelen. Als je even stopt met dat waar je mee bezig bent, dan verdwijnt de duizeligheid meestal snel. Als je zou proberen om, ondanks de duizeligheid, toch door te gaan met je activiteit, kunnen er ongelukken gebeuren. Het is dus belangrijk om even een pauze te nemen.

Hoofdpijn is een ander veelvoorkomend onthoudingsverschijnsel. Je kunt de hoofdpijn bestrijden met de middelen die jouw voorkeur hebben. Veel mensen gebruiken lichte pijnstillers, anderen doen ontspanningsoefeningen. Probeer de pijn te verzachten, want het zou je anders kunnen aanmoedigen om weer te gaan roken om de stress van de hoofdpijn te verlichten.

Benauwdheid op de borst en zelfs hoesten zijn ook normale onthoudingsverschijnselen. Omdat je lichaam zich gaat aanpassen aan het gebrek aan nicotine, gaat het ook de overtollige chemicaliën die in je lichaam zijn opgeslagen, opruimen. Dit kan diverse reacties veroorzaken. Veel mensen verwarren de benauwdheid op de borst met een hartaanval. Als je zeker weet dat het een hartaanval is in plaats van benauwdheid op de borst, zorg dan dat je direct medische aandacht krijgt.

Een van de laatste belangrijke onthoudingsverschijnselen is vermoeidheid. Natuurlijk is het normaal om moe te worden, maar het wordt een groter probleem als je probeert te stoppen met roken. Vaak gebruiken rokers sigaretten als een manier om nieuwe energie te krijgen. Dit kan handig zijn als je rookt, maar als je probeert te stoppen kan het gebrek aan energie je gestrest maken. En het kan je vastberadenheid om te stoppen afzwakken. Probeer ervoor te zorgen dat je voldoende slaap krijgt om dit symptoom zo veel mogelijk te bestrijden. Het lukt de meeste mensen wel om na een paar weken weer in hun normale doen te komen, afgezien van het roken dan.

Misschien ervaar je nog andere bijkomende onthoudingsverschijnselen. Als het milde verschijnselen zijn, is het aan jezelf om te bepalen hoe je ermee omgaat. Maar als er aanwijzingen zijn voor echte gezondheidsproblemen, dan moet je advies en begeleiding zoeken van een arts. Want alleen op die manier kom je erachter of er geen bijkomende gezondheidsproblemen zijn die ten onrechte worden aangezien voor onthoudingsverschijnselen. Het is sowieso een goed idee om je arts te vertellen dat je van plan bent om te stoppen met roken. Hij kan je fysieke toestand monitoren in deze moeilijke periode. Tenslotte, voorkomen is beter dan genezen.

Begin direct met het het Gratis Stoppen met Roken E-Mail Coaching Programma!

Bekijk ook

Veel gestelde vragen over het stoppen met roken

Hier vind je een aantal veel gestelde vragen over het stoppen met roken en de antwoorden hierop.

Waarom Roken er Zoveel Mensen?

Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen roken. Het varieert van roken omdat u zich depressief voelt tot een snelle oppepper.