E-mail Coach Download E-book

Gelukkig zonder Roken

Gelukkig zonder rokenHeel veel rokers vertellen me dat ze een beter humeur krijgen door het roken van een sigaret. Het roken maakt ze kalmer en vermindert zorgen en stress, zeggen ze. Daarom denken ze dat ze zich beter voelen a het roken van een sigaret.

En dus zijn ze bang dat wanneer ze stoppen, ze zich slechter zullen gaan voelen. Vaak is dit de voornaamste reden dat ze niet eens een poging willen wagen!

Echter uit onderzoek is het tegendeel gebleken: mensen die stoppen met roken zijn juist blijer en tevredener dan mensen die wel roken. Mensen die het roken niet kunnen opgeven zijn juist het minst gelukkig van allemaal.

De deelnemers aan dit onderzoek, in totaal 236 mensen met de wens om te stoppen met roken, kregen zowel  therapie als medicatie om het stoppen te vereenvoudigen. Gedurende 28 weken werden de deelnemers gevolgd en werden parameters bijgehouden waarmee depressie en het humeur gemeten konden worden.

Degene die erin slaagden te stoppen lieten een hoger geluksniveau zien dan degene die bleven roken.

Sommige van de deelnemers slaagden er aanvankelijk in te stoppen, maar vielen na verloop van tijd terug in hun oude gewoonten. Interessant genoeg bleken ze het meest gelukkig in de periode dat ze gestopt waren. De scores gingen weer omlaag zodra ze weer begonnen met roken.

Hoe kan dit je helpen om te stoppen met roken?

Vertrouw erop dat je je goed zult voelen wanneer je stopt. Trap niet in de valkuil die je laat denken dat roken problemen oplost. Stress en zorgen zijn juist het gevolg van de rollercoaster die nicotine in werkelijk teweegbrengt. Het enige wat roken veroorzaakt is een verlichting van je nicotine behoefte; een teken dat je verslaafd bent! Door te stoppen verdwijnt dat gevoel vanzelf!

Denk verder dan het korte termijn effect dat stoppen zal hebben. Natuurlijk zal je je de eerste dagen niet zo lekker voelen, je lichaam moet zich aanpassen om de nicotine afhankelijkheid te doorbreken. Maar daarna gaat het alleen maar bergopwaarts! Het geeft je zelfvertrouwen een enorme opkikker wanneer je erin slaagt te stoppen. Misschien is de boost wel zo groot, dat je nooit meer een sigaret aanraakt.

Mocht je terugvallen, denk dat aan hoe goed je je voelde toen je niet rookte. Probeer in dezelfde stemming te komen. Gebruik de gedachten over je vroegere geluksniveau om op nieuw te stoppen.

Volgens het eerder genoemde onderzoek is roken een  niet erg effectief middel om zorgen of depressie te lijf te gaan. Hoewel veel mensen denken dat het wel helpt, is dus juist het tegenovergestelde waar. Met zoveel redenen om te stoppen moet het niet moeilijk zijn.

Wie wil er nou niet gelukkig zijn ?

Begin direct met het het Stoppen met Roken E-Mail Coaching Programma !

Bekijk ook

e-sigaret-dampen.nl 200x165

E-sigaret info van A tot Z

Zoals bij veel hulpmiddelen zijn er voor en tegenstanders. Zo ook bij de E-sigaret. Iedereen heeft er wel een mening over, maar hoe zit het nu precies?

Niet roken levert de maatschappij toch veel geld op

Als minder mensen zouden roken houdt de Nederlandse overheid meer geld over. Dat zegt KWF Kankerbestrijding.