E-mail Coach Download E-book

Feiten omtrent Keelkanker

Keelkanker

Jaarlijks overlijden er alleen al in Amerika zo’n 7000 mensen door keelkanker, maar de lijst met patiënten is vele malen langer. Het gaat om zo’n 30.000 mensen en het worden er elk jaar meer.

Dit jaar naar schatting 35.000 waarvan er 8000 zullen overlijden. Dat is ongeveer één dode per uur! De helft van de mensen bij wie de diagnose keelkanker is gesteld zal binnen vijf jaar tijd komen te overlijden. Directe oorzaak is de inname van tabak, zowel door het roken ervan als bij het  pruimen van tabak. Het ligt voor de hand de stof nicotine als boosdoener aan te wijzen.

Wanneer de diagnose keelkanker gesteld wordt gaat het naar schatting in 70 % van de gevallen om kanker in een al verder gevorderd stadium. Keelkanker komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij mannen is de kans om er op den duur aan te overlijden ongeveer 89% groter dan bij vrouwen.  Als we kijken naar raciale kenmerken dan hebben de mannen van Afro- Aziatische komaf een 50 % grotere kans om keelkanker te krijgen dan alle andere mensen in de wereld. Mensen uit de Kaukasus worden het minst getroffen door de ziekte. Dit zou komen door hun gezondere eetpatroon.

Van de verschillende typen kanker is keelkanker de meest dodelijk. Het sterftecijfer is hoger dan bij elke andere soort kanker. Dit komt omdat het veelal te laat ontdekt wordt. De symptomen verschillen namelijk niet van gewone keelpijn.  Daarom is het moeilijk de kanker al vroeg te ontdekken.

Keelkanker kan ook tot andere vormen van primaire en secundaire kanker lijden in de directe omgeving van de keel. Dit is de voornaamste doodoorzaak, zelfs wanneer de oorspronkelijke keelkanker verwijderd kan worden. De keelkanker zorgt ervoor dat er andere tumoren de kop op steken, nog dodelijker dan de keelkanker. Meestal gaat het dan om plaveisel carcinomen. Het komt voor bij 90 % van de patiënten met tumoren in het mond en keel gebied.

De meest getroffen mensen zijn ouder dan 40 jaar. Maar ook bij jonge mensen komt het voor. Het is veelal te wijten aan verkeerde voedingsgewoonten en aan de consumptie van tabak. Het gaat namelijk niet alleen om roken. Pruimen van tabak blijkt nog schadelijker voor de gezondheid.  In eerste instantie werd pruimen van tabak aanbevolen wordt als een manier om longkanker te voorkomen maar nu blijken de giftige bestanddelen ook keelkanker te veroorzaken evenals  andere tumoren en hartziekten.

Voorheen kregen meer mannen dan vrouwen de ziekte, de verhouding lag op 6:1. Tegenwoordig is  de verhouding al gezakt naar 2:1. Dit komt omdat de levensstijl van vrouwen steeds meer op die van mannen gaat lijken als gevolg van de emancipatie.

Download nu het Gratis E-Book In één week Stoppen met Roken om meteen te stoppen met roken!

Bekijk ook

e-sigaret-dampen.nl 200x165

E-sigaret info van A tot Z

Zoals bij veel hulpmiddelen zijn er voor en tegenstanders. Zo ook bij de E-sigaret. Iedereen heeft er wel een mening over, maar hoe zit het nu precies?

Niet roken levert de maatschappij toch veel geld op

Als minder mensen zouden roken houdt de Nederlandse overheid meer geld over. Dat zegt KWF Kankerbestrijding.