E-mail Coach Download E-book

Het Doorbreken van de Gewoonte om te Roken


Stoppen met roken is voor veel mensen de moeilijkste opgave die ze ooit in hun leven zullen krijgen. De rede waarom het zo moeilijk is verschilt per persoon. Een van de redenen is dat het doorbreken van de gewoonte van het roken erg moeilijk is om te breken. Het doel wordt dus het doorbreken van de gewoonte, en in ruil daarvoor krijg je een veel gezondere gewoonte terug. Het duurde natuurlijk ook een tijdje om te wennen aan de gewoonte van het roken, dus duurt het doorbreken van deze gewoonte ook een tijdje.

Als je vastbesloten bent om te stoppen met roken, heb je al  een indrukwekkende start gemaakt. Echter, als je zelf hebt besloten hebt om te stoppen met roken, doe je het nog beter. Klinkt vreemd toch? Maar je zal verbaasd zijn als je hoort hoeveel mensen “besluiten” om te stoppen met roken omdat hun huisarts, partner, ouder, broer, zus of vriend dat willen. Als je echt voor altijd wilt stoppen met roken, moet je voor jezelf besluiten dat je stopt. Als je dit besluit zelf genomen hebt, ben je goed bezig. Als iemand anders voor je besluit dat je moet stoppen, kan je rekenen op hoofdpijn, problemen en complicaties die heel gemakkelijk vermeden kunnen worden door zelf te besluiten om te stoppen met roken.

Als je een roker bent, heb je vast en zeker een rookpatroon ontwikkelt. Bijvoorbeeld, als je een pakje per dag rookt is een van je gewoontes om elke dag een pakje te roken. Je moet kleine stapjes nemen om deze gewoontes te doorbreken. Misschien is het het makkelijkst om je gewoontes stukje bij beetje te veranderen. Bijvoorbeeld, als je na elke maaltijd een sigaret rookt, is het misschien handig om na elke maaltijd je tanden te poetsen. Of misschien is het handig om na elke maaltijd kauwgom te nemen, een snoepje te nemen of eventueel een nicotine kauwgom.

Als er speciale omstandigheden zijn die altijd het verlangen naar een sigaret opwekken, moet je proberen om deze situaties te voorkomen. Als het iets is wat je niet kunt voorkomen, zoals na het eten, moet je een andere gewoonte creeren om het roken mee te vervangen. Als je bijvoorbeeld altijd rookt als je in de auto zit en net van je werk komt, probeer dan met iemand mee te rijden naar huis die niet rookt of probeer een andere route naar huis te rijden, een tussenstop te maken voor boodschappen, wat muziek te luisteren of misschien wel de bus te nemen. Alles wat helpt om je rookgewoonte te doorbreken is goed.

Er zullen natuurlijk ook tijden zijn dat het moeilijk is om de gewoonten te doorbreken. Als je je in een positie bevindt waarin je een typische rooksituatie niet kan voorkomen, moet je een manier vinden om er mee om te gaan. Sommige mensen gebruiken nicotinekauwgom als ze zich in zo’n situatie bevinden, andere vinden de ‘stop smoking sticks’ heel handig. Dit zijn stokjes in de vorm van een sigaret waardoor je denkt dat je een sigaret vast hebt. Hierdoor hebben je handen iets te doen. Als deze stokjes werken dan weet je waar het probleem ligt. Elke keer als je handen niets vast hebben zal de drang naar een sigaret weer terugkomen. Als dat het geval is moet je iets vinden om je handen mee bezig te houden.

Proberen om te stoppen is een heel moeilijk proces. Veel mensen doen er weken of zelfs maanden over om volledig te stoppen met roken. Als je veel moeite hebt met het idee dat je opeens helemaal stopt met roken, is het voor jezelf beter om stapjes terug te nemen in je sigarettenverbruik. Ongeacht de precieze methode die je kiest, kan het minstens 2 weken duren voordat je aan je nieuwe gewoonte gewend bent. Dit betekent dat je het nieuwe gedrag minstens 2 weken vol moet houden voordat je echt een verandering in je leefstijl ziet. Het is essentieel jezelf voldoende tijd te geven voor deze nieuwe gewoontes op de weg naar succes.

Download nu het Gratis E-Book In één week Stoppen met Roken om meteen te stoppen met roken!

Bekijk ook

Ea-sigaret.nl

Stoppen met roken is veel lastiger dan men denkt.

Stoppen met roken is veel lastiger dan men denkt. De meeste mensen denken dat het door de nicotine komt. Maar de verslaving is meer dan nicotine.

e-sigaret-dampen.nl 200x165

E-sigaret info van A tot Z

Zoals bij veel hulpmiddelen zijn er voor en tegenstanders. Zo ook bij de E-sigaret. Iedereen heeft er wel een mening over, maar hoe zit het nu precies?