E-mail Coach Download E-book

Bang om aan te komen als je stopt met roken?


Bang om aan te komen als je stopt met roken? Deze tips voorkomen het!

Wil je stoppen met roken, maar ben je bang dat je aankomt? Zo stop je met roken én blijf je op gewicht! Maar eerst: hoe kan het dat je aankomt als je stopt roken?

Als je stopt met roken, gebeurt er heel wat in je lijf:

 • Je stofwisseling gaat weer naar een normale stand. Door het roken is je spijsvertering sneller gaan werken. Dit komt onder andere doordat de nicotine in je lichaam een stress reactie veroorzaakt waardoor je hart sneller gaat kloppen. Gaat deze weer op normale snelheid werken als je stopt met roken, dan kan het betekenen dat je aankomt als je hetzelfde blijft eten als toen je nog rookte.
 • Je heb mogelijk meer trek in eten. Nicotine in sigaretten vermindert nameli
  jk je eetlust.
 • Je hebt minder dopamine in je lijf. Dit is het hormoon waardoor je je gelukkig voelt. Steek je geen sigaretten meer op, dan kun je je wat minder happy voelen. Om jezelf weer dat goede gevoel te bezorgen, ga je mogelijk meer (zoet en vet) eten. Lekker eten geeft je namelijk ook een prettig gevoel.

Dit kun je doen om op gewicht te blijven:

 • roken-broek-past-niet-meerBewegen. Je krijgt er meer spieren door, zodat je meer energie verbruikt. Ook als je gewoon zit. Bewegen gaat veel gemakkelijker als je gestopt bent met roken. Je hebt meer adem en een betere conditie. Ga ervoor!
 • Gezond etenDat is is belangrijk om je lijf weer in balans te brengen. Je lichaam is door het roken namelijk uit balans geraakt. Met verse, onbewerkte voeding geef je je lijf alle voedingsstoffen die het nodig heeft om weer goed te gaan functioneren en optimaal vet te kunnen verbranden.
 • Je stofwisseling stimuleren. Hiervoor helpt het om de dag te beginnen met een glas lauwwarm water met citroensap. Ook kun je er een snufje cayennepeper en kurkuma (geelwortel) aan toevoegen voor een sterker effect.
 • Snelle koolhydraten vermijden. Deze zorgen namelijk voor meer vetopslag, waardoor je aankomt. Snelle koolhydraten vind je onder andere in koekjes, witbrood, witte pasta en witte rijst. Vervang deze voor volkoren producten. Eet koolhydraatarme voeding als je af wilt slanken en op gewicht wilt blijven.
 • Gezonde tussendoortjes. Als je meer eetlust hebt als je stopt met roken, zorg dan dat je altijd een zakje snoeptomaatjes, snackkomkommers of worteltjes bij je hebt. Deze stillen je trek met gezonde vezels, vitamines en mineralen.
 • Beperk het gebruik van alcohol en koffie. Vooral alcohol maakt je losser, waardoor je weer gauw in je oude gewoonte vervalt en een sigaret opsteekt.

Wat als je toch aankomt?

Kom je toch aan als je stopt met roken, vervang dan één maaltijd door een groene smoothie. De voorziet je lijf van gezonde voedingsstoffen en helpt je tegelijkertijd afvallen.

Geef jezelf de tijd om te wennen aan je nieuwe leefstijl. Het kost even tijd om een nieuwe balans te vinden maar het is het allemaal dubbel en dwars waard!

 

Bekijk ook

Ea-sigaret.nl

Stoppen met roken is veel lastiger dan men denkt.

Stoppen met roken is veel lastiger dan men denkt. De meeste mensen denken dat het door de nicotine komt. Maar de verslaving is meer dan nicotine.

e-sigaret-dampen.nl 200x165

E-sigaret info van A tot Z

Zoals bij veel hulpmiddelen zijn er voor en tegenstanders. Zo ook bij de E-sigaret. Iedereen heeft er wel een mening over, maar hoe zit het nu precies?