E-mail Coach Download E-book

Zyban

Algemeen

Zyban is een geneesmiddel dat oorspronkelijk ontwikkeld is als antidepressivum. Tijdens de klinische tests bleek dat het middel ook effectief is bij het stoppen met roken. Bupropion, de werkzame stof in Zyban, vermindert het verlangen naar nicotine in de hersenen en maakt afkickverschijnselen minder heftig. Zyban bevat geen nicotine.

Uit onderzoek is gebleken dat Zyban het slagingspercentage van stoppen met roken ongeveer verdubbelt. Ook maakt Zyban het stoppen draaglijker, omdat de ontwenningsverschijnselen minder hevig zijn.

Hoe werkt het?

Stoppen met roken is voor veel mensen moeilijk. Na stoppen kan je last krijgen van psychische en lichamelijke klachten, waardoor je opnieuw naar roken verlangt.

Bupropion werkt alleen als je echt zelf stoppen wilt. Het is een hulpmiddel dat de kans dat je van het roken afblijft een beetje verhoogt. Het is niet precies bekend hoe bupropion zijn effect bij rookverslaving bereikt. Mogelijk helpt het de ontwenningsverschijnselen te verminderen en verkleint het de behoefte om te roken.

Hoe te gebruiken?

Start met het gebruiken van Zyban wanneer je nog rookt. Bepaal een doel dag waarop je stopt met roken in de tweede week dat je Zyban gebruikt. Neem dag 1 tot 6 een tablet per dag, en vanaf dag 7 twee tabletten per dag, met een tussenpoos van minimaal 8 uur.
Blijf tot maximaal 9 weken tweemaal daags een tablet Zyban innemen. Als je na 7 weken nog niet geslaagd bent in het stoppen met roken, stop dan met het innemen van Zyban!

Volg altijd de aanwijzingen van de arts op bij het gebruik van Zyban. Wanneer je erge bijwerkingen ervaart, of andere bijwerkingen dan die beschreven staan in de bijsluiter, stop met het gebruik van Zyban en raadpleeg je arts.

Bestelknop

Bekijk ook

Champix

Champix is het nieuwste geneesmiddel in de strijd tegen roken! De werkzame stof in Champix is Varenicline.