E-mail Coach Download E-book

Roken en Kanker

Roken en Kanker
Er zijn verschillende soorten kanker geassocieerd aan roken, zoals longkanker, mond-, keel-,maag-, blaas- en darmkanker. Het is de meest voorkomende doodsoorzaak bij mensen die lijden aan één van deze vormen van kanker. Wanneer de rokers ook nog alcoholgebruikers zijn is het risico om één van de soorten kanker te ontwikkelen zeer hoog.

Longkanker is de meest algemeen voorkomende vorm van kanker bij rokers. Ongeveer 1 op de vier rokers zal uiteindelijk overlijden aan longkanker. Mannelijke rokers hebben 20% meer kans om longkanker te ontwikkelen, bij vrouwen is het verhoogd risico 13%.

Sigarettenrook bevat een hoop schadelijke bestanddelen. Een groot deel, 60% van die stoffen, is kankerverwekkend. De carcinogene stoffen zijn afkomstig van de teer uit tabak, 70 % hiervan blijft achter in de longen na het inhaleren.  Benzopyreen beschadigt en vernietigt een gen in het lichaam dat in staat is de groei van kankercellen te reguleren. Na verloop van tijd zorgen de carcinogene stoffen ervoor dat de longcellen kankercellen gaan aanmaken.

Tumorvorming kan goed- of kwaadaardig zijn. Goedaardige tumoren zijn niet levensbedreigend tenzij ze zeer groot zijn. Ze groeien niet snel en verspreiden zich niet naar ander weefsel of andere delen van het lichaam. Kwaadaardige tumor zijn echter wel schadelijk en mogelijk zelfs fataal wanneer ze niet op tijd ontdekt worden. De cellen van kwaadaardige tumoren reproduceren zich grillig en onvoorspelbaar waarbij ze omliggend weefsel vernietigen en zich oncontroleerbaar verspreiden over de rest van het lichaam. Het resultaat heet metastasis of te wel het uitzaaien van de kankercellen naar andere delen van het lichaam.

Er zijn twee verschillende soorten longkanker, de groot cellige en de klein cellige vorm. De klein cellige longkanker is de meest agressieve vorm maar komt minder vaak voor, namelijk in 20% van de gevallen. Deze vorm is sterk gerelateerd aan roken.

Mocht één van de volgende symptomen zich voordoen dan is haast geboden en behandeling noodzakelijk:

  • Voortdurend en toenemend hoesten
  • Bloed ophoesten
  • Kortademigheid of een schorre keel
  • Pijn in de borst die aanhoudt
  • Gewichtsverlies en verminderde eetlust
  • Herhaaldelijke bronchitis of longontsteking
  • Zwellingen in de nek of in het gezicht

Niet alle soorten kanker zijn dodelijk. Mits vroegtijdig ontdekt, kunnen kankercellen doorgaans chirurgisch worden verwijderd en gemonitord. Behandeling hangt af van de aard, plek en omvang van de tumor en van de gezondheid van de patiënt. Tumoren en omliggend aangetast weefsel worden vaak chirurgisch verwijderd. Bestraling wordt ook steeds vaker toegepast waarbij operatie overbodig is. Na het verwijderen volgt vaak nog aanvullende chemotherapie of bestraling van het aangetaste gebied.

Het is heel belangrijk voor een kankerpatiënt om zijn levensstijl drastisch te veranderen. Om te beginnen moet hij of zij stoppen met roken of meeroken.  Schadelijke stoffen in voedsel zoveel mogelijk vermijden omdat deze kankercellen tot groei kunnen aanzetten. Familie en vrienden kunnen een belangrijke rol spelen om de patiënt te ondersteunen in zijnof haar nieuwe, gezondere leefpatroon.

Download nu het Gratis E-Book In één week Stoppen met Roken om meteen te stoppen met roken!

Bekijk ook

e-sigaret-dampen.nl 200x165

E-sigaret info van A tot Z

Zoals bij veel hulpmiddelen zijn er voor en tegenstanders. Zo ook bij de E-sigaret. Iedereen heeft er wel een mening over, maar hoe zit het nu precies?

Niet roken levert de maatschappij toch veel geld op

Als minder mensen zouden roken houdt de Nederlandse overheid meer geld over. Dat zegt KWF Kankerbestrijding.