E-mail Coach Download E-book

Niet roken levert de maatschappij toch veel geld op

Niet roken levert de maatschappij toch veel geld op

Als minder mensen zouden roken houdt de Nederlandse overheid meer geld over. Dat zegt KWF Kankerbestrijding, dat liet onderzoeken wat de financiële gevolgen voor de maatschappij zijn als er meer geïnvesteerd wordt in tabaksontmoediging, zoals anti-rookcampagnes.

“Als de Nederlandse overheid tot 2050 blijft investeren in tabaksontmoediging, levert dat de samenleving elk jaar 1,7 miljard op”, zegt Fleur van Bladeren van het KWF in het NPO Radio 1 Journaal.

Jonger overlijden

Tot nu toe was de gedachte dat roken niet per se duurder was voor de maatschappij, omdat rokers gemiddeld jonger overlijden en daardoor bijvoorbeeld minder pensioen krijgen. Zo zei het RIVM in 2012 nog dat de bevordering van gezond gedrag op lange termijn juist zal leiden tot een stijging van de zorguitgaven.

‘Niet roken levert de maatschappij toch veel geld op’ | NOS

“Wij hadden het gevoel dat dat niet helemaal klopte”, zegt Van Bladeren. “Sinds 2012 hebben we veel dure ziekten kunnen relateren aan roken. Daarom hebben we dit nog eens goed laten onderzoeken door de Universiteit Maastricht, het Trimbos-instituut en opnieuw het RIVM. En dit onderzoek laat zien dat niet roken voordelig is voor de samenleving.”

Met een accijnsverhoging van 5 procent kost een pakje sigaretten in 2050 zo’n 24 euro.

Fleur van Bladeren, KWF Kankerbestrijding

‘Niet roken levert de maatschappij toch veel geld op’ | NOS

De tabaksontmoediging zou volgens het KWF moeten bestaan uit een combinatie van maatregelen, zoals anti-rookcampagnes, ondersteuning bij stoppen met roken en accijnsverhoging. Een pakje sigaretten zou daardoor in de toekomst veel duurder worden, zegt Van Bladeren. “Met een jaarlijkse accijnsverhoging van ongeveer 5 procent kost een pakje sigaretten in 2050 rond de 24 euro.”

Het KWF roept het kabinet dan ook op om snel maatregelen te nemen. “We weten al heel lang dat roken slecht is voor de gezondheid. Nu weten we dus ook dat ontmoediging financieel voordelig is. Er is voor de politiek dan ook geen reden meer om terughoudend te zijn.”

Zorgkosten

Momenteel rookt ongeveer een op de vijf Nederlanders. Als er niets aan het rookbeleid verandert, zal dit aantal in 2050 volgens het onderzoek licht gedaald zijn. De zorgkosten zullen dan per jaar 2,5 miljard hoger zijn, onder meer doordat de bevolking toeneemt.

Het KWF denkt dat als de combinatie van voorgestelde maatregelen worden doorgevoerd, er over vijftien jaar nog maar een op de dertien mensen rookt.

Bron: NOS

Bekijk ook

e-sigaret-dampen.nl 200x165

E-sigaret info van A tot Z

Zoals bij veel hulpmiddelen zijn er voor en tegenstanders. Zo ook bij de E-sigaret. Iedereen heeft er wel een mening over, maar hoe zit het nu precies?

Stoppen met roken maakt gelukkiger

Mensen die succesvol stoppen met roken, voelen zich in de jaren erna beter en minder gestrest dan mensen die niet gestopt zijn.